CO2 kvóta kereskedelem

CO2-kvóta megszerzése pályázati úton, a kvótával történő kereskedelem lebonyolítása

A CO2-kvóta realizálásának területei Magyarországon az együttes végrehajtási, azaz JI  projektekben:

  • CH4 kibocsátáscsökkentés
  • fosszilis energiaforrások kiváltása
  • műtrágya-kiváltás

A Biogáz Unió Zrt. Magyarországon elsőként kapta meg az állami szektoron kívül a Minisztérium Jóváhagyó Nyilatkozatát benyújtott biogázprojektjére, amit egy 10 biogázüzemet összefogó projekttársulás számára készített el.

A 2010-es évre vonatkozóan a három termelő üzem CO2-monitoringját végezte el és tudott számukra CO2-kvótát realizálni. Az értékesített mennyiség: ~40.000t CO2 egyenérték = 40.000 ERU*

A 2011-es évre vonatkozóan a kilenc termelő üzem CO2-monitoringját végezte el és tudott számukra CO2-kvótát realizálni. Az értékesített mennyiség: ~123.300t CO2 egyenérték = 123.300 ERU

A CO2-kvóta realizálásának lépései

A Projektleírás benyújtását követően jóváhagyás esetén a Minisztérium Támogató Nyilatkozatot ad ki. Ezt követi a validált Projekt Tervdokumentum benyújtása. Ebben az esetben is szükség van a Minisztérium jóváhagyására, erről Jóváhagyó Nyilatkozatot ad ki. Ezután kerül sor a hitelesített Monitoringjelentés benyújtására, és jóváhagyást követően az ERU-k értékesítése külföldi partner számára.

Az ügymenet időtartama: ~ 9 hónap

Elszámolási lehetőség a kiotói ciklus végéig, 2012.12.31-ig!

Bővebben a CO2 kvóta kereskedelemről

A Kiotói Egyezmény keretében 1997-ben meghatározták a világ széndioxid kibocsátásának keretszámait. Az országok meghatározott mennyiségű CO2-t juttathatnak a légkörbe. Az ENSZ ellenőrzi a kibocsátás mértékét. Az egyensúlyt a kvótakereskedelem szabályozza, melynek keretében azon országok, melyek kvóta többlettel rendelkeznek, azt eladhatják azoknak, akiknél kvóta hiány van.

*ERU – a JI projektek elszámolási egysége